Etli Çiğ Köfte nasıl yapılır?

Kıymayı ekleBirçoklarımız için çiğ köfte vazgeçilmez tatlar arasında. İyi bir çiğ köfte bulmak ise  ne yurtiçinde ne de yurtdışında kolay bir iş.  Etli çiğ köfte bulmak ise neredeyse imkansız.

Kendinizi köşeye sıkışmış hissetmeyin, kendi çiğ köftenizi yapmak sandığınızdan daha kolay!

Hollanda’daki gurbetçi bir grup olarak ilk ev yapımı çiğ köfte deneyimini yaklaşık 5 yıl önce yaşadık ve zaman geçtikçe kendimizi bir hayli geliştirdik. Buradan verebileceğimiz en önemli mesaj, güzel bir çiğ köfte yapmanın çok zor olmadığı, yapmanız gerekenin denemek olduğu. Hazır çiğ köfte setlerine ise hiç ama hiç gerek yok (bu setlerin zaman kazandırdığı bir gerçek, ancak tat konusunda ciddi sıkıntıları var).

Gelelim tarifimize… 12 kişilik çiğ köfte için gerekenler şöyle:

  • 500 gram iki kere çekilmiş kıyma (yağsız yerinden – Sabah erkenden gidip makine hiç kullanılmadan çektirirseniz daha da yağsız olacaktır)
  • 1 kg bulgur (etin 2 katı)
  • 5 domates rende (macun kıvamına ulaşmak için biraz daha fazla kullanılabilir)
  • 3 sogan ve 2 diş sarımsak rende
  • 250 gr. salça
  • Bol miktarda zeytinyağı
  • Nar ekşisi, sumak, karabiber, tuz, kırmızı biber, isot ve damak tadınıza göre baharat…
  • 5 limon
  • 5 göbek
  • 1 bağ maydanoz
  • 1 bağ yeşil soğan
  • Çiğ köfte yoğurmak için özel tepsi (yoksa büyükçe bir leğen)
  • Hijyen amaçlı steril eldiven
  • Ve son olarak da yoğurmaya istekli adamlar

Yoğurma

Çiğ köftenin yapılışı da oldukça basit:
  • Malzemeleri resimdeki gibi tepsiye koyun.

Çiğ köfte

  • İsot ve salçayı zeytinyağı ile rengi çıkana kadar kızdırın ve onu da tepsiye koyun. Sıkıtığınız limon suyunu da ekleyin, yoğurmaya başlayın.
  • Biraz kıvam aldıktan sonra (20-30 dakika), eti de ekleyin. Yoğurmaya devam edin.
  • Et iyice pişene, karışım macun kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam edin. Karışım kuru kalırsa ağız tadına göre rende domates, zeytinyağı, limon suyu ya da nar ekşisi ekleyebilirsiniz.
  • Hazır olup olmadığını tadarak anlayabilirsiniz.
  • Hazır olduğunu düşündüğünüzde iyice kesilmiş maydanoz ve taze soğanı katarak biraz daha yoğurun.
  • Son olarak da avucunuzla sıkıp servise hazır hale getirin.

Bu işlemin en uzun ve zor bölümü yoğurma kısmı. Bu işi birden çok kişinin yapması bizim gibi amatörler için şart gözüküyor (Yoğurma 1 buçuk – 2 saat alıyor bizim için). Ancak hem muhabbet, hem de tat olarak güzel bir akşam geçirmenizi garanti edebiliriz.

Şimdiden afiyet olsun

About these ads

21 thoughts on “Etli Çiğ Köfte nasıl yapılır?

  1. yaptık ve çok güzel oldu…dövülmüş ceviz de katmak ayrı bir lezzet katıyor..deneyin…afiyet olsun…

  2. 1) zeytin yağı malzeme listesine eklememişsiniz yapılış tarifinde var.
    birde zeytin yağı ile isot ve salçayı kızdırmak derken, ateştemi kızdıracaz.

    2) nar ekşisi, isot v.s. miktarlarını yazmamışsınız, kaç kaşık nekadar girecek ben hiç yapmadığım için miktarı tutturamam diye soruyorum

    çok güzel bir tarif yazmışsınız emeğinize sağlık çok teşekkürler fakat malzemem miktaraları hakkında baharatların nekadar konulması gerektiği hakkında daha detaylı bilgi verirseniz seviniriz.. teşekkürler

    • Ahmed selam,

      Uyarilar icin tesekkurler, hemen duzeltiyorum.

      Miktar yazmama konusunda ise, kasten yazmadik cunku kendimiz de belli bir miktar takip etmiyoruz yaparken. Yogururken (ara ara tadarak) damak tadiniza gore istediginizi istediginiz miktarda ekleyebilirsiniz. Zaten birkac kez yaptiktan sonra belli bir tarife oturacaktir kendisi. Yeterince sabrederseniz, sonuctan memnun kalacaginiza eminim.

      Simdiden afiyet olsun!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s