Sunday Coffee Breakfasts #2

Yer: İstanbul, Tarih: 15.01.2012, Saat: 09:34

Kahve: Simon Lévelt, Corazon Espresso (Espresso Roast)

LATTE101

2012’nin ilk kahve yazısına hoşgeldiniz. Herkese taze çekilmiş kahve çekirdeği kokulu bir yıl…

(Yazıma kısa ama önemli bir uyarıyla başlıyorum. Siz siz olun, espresso roast (espresso kavrulma derecesindeki kahve) ile filtre kahve yapmayın. Rezalet bir tadı oluyor, işte mild, medium, espresso roast aralarındaki farkı burada görebiliyoruz, boşuna mild-medium-dark diye ayırılmamış, bunları yazarken aklımdan da geçirmiyo değilim şunu: “What a geek i am :)”)

Evet, bugün Latte’yi öğreniyoruz. Reklama girmesin, muhtelif commercial kahve zincirlerinde ne olduğu hakkında en ufak bir fikrimiz bile olmadan ısmarlayıp durduğumuz ürünlerin başını çeken; Latte…

Latte, İtalyancada süt demekmiş. Latte içmek için latte diyen italyanlar süt içmek için ne diyor diye düşünüyorum bir an.

Önce, 2 shot espressoluk kahve çekirdeğini, espresso makinesine uygun hale gelene kadar öğüttüm (bknz: Sunday Coffee Breakfasts #1). Bu esnada espressoyu çekeceğiniz shot bardağını ve latteyi koyacağınız latte bardağını ısıtın.

TIP: Eğer mikrodalga fırınınız varsa bardaklarınızı mikrodalgada ısıtın, eğer yoksa, bardaklarınızı bir süre sıcak sudan geçirin, bardaklar ısınsın. Bazı ev tipi espresso makinelerinin bardak ısıtma tepsisi var ancak genelde işlevsizdir, çünkü evinizde espresso makinesi sürekli açık olmadığından, tepsi sıcak olmaz.

Öğütülmüş kahve çekirdeklerini espresso makinesinin cezvesine koyun (2 shotlık) ve üzerine basarak (genelde espresso makineleriyle kahveyi sıkıştırmak için bir pres gelir, onu kullanın) iyice ama iyice sıkıştırın. Sıkıştırmak önemli, basınçlı sıcak suyun, hiç boşluktan geçmemesi, hep kahveden geçmesi için! Ardından, ısıttığınız shot bardağına, 2 shot espressoyu akıtın. Espresso hazır, latte bardağına dökebilirsiniz…

Mütakiben, espresso makinenizi frothing (sütü buharla ısıtma, köpürtme) konumuna ayarlayın, su ısınırken, NON FAT (ya da LOW FAT) sütünüzü süt cezvesine (Frothing Pitcher, bildiğiniz kahve cezvesi değil!) koyun, tabi yarısına kadar doldurun, çünkü süt köpürecek…

Bu arada, sütün yağsız olması gerektiği İtalyan kaynaklarında bile geçmektedir. Tercih sizin…

Verin buharı süt köpürtme cezvenizin dibine dibine. Bu arada süt cezvesinde bir de termometre olması lazım, bu özel termometreyi Starbucks’larda bulabilirsiniz satın almak için. Köpürtün köpürtün… Devam… Ama Frothing Nozzle yani buharın çıktığı nozulu her zaman süt cezvesinin dibinde tutun. Termometrede sıcaklık servis sıcaklığına ulaştığında (150-160 F, 65-75 C) buharı kesin. Ve süt cezvesindeki sütü, espressoyu önceden eklediğiniz lattenizin üstüne YAVAŞ YAVAŞ ekleyin. Köpüğün bardağa düşmesine izin vermeyin, sadece süt. Süt aktıkça kalınlaşacaktır, hatta ileride bu koyu, kalın süt ile lattemizin üzerini şekillendireceğiz… 🙂 (bknz: Latte Art)

Evet, hiç köpük koymayın, eğer köpük koyarsanız, latte latte olmaktan çıkar, başka bir şey olur… Ne olduğu önümüzdeki yazılarda. Kahve zincirlerinde bazen koyarlar, amaç görüntüdür, ancak orijinalinde köpük yoktur. Gelelim önemli bir noktaya… Oran. Ne kadar espressoya ne kadar süt…

Evet açıklıyorum, orijinali: 1/3 Espresso + 2/3 süt (orijinal latte budur, malum kahve zincirindekine oranla daha acıdır ve daha ufak bardakla servis edilir, yanına biscotti iyi gider) Ancak malum kahve zincirindeki oran ise şudur (tall boy için): 2 shot espresso + bardak dolana kadar süt…

Afiyet Olsun…Latte

Hepinize Latte tadında pazarlar….

Reklamlar

16 thoughts on “Sunday Coffee Breakfasts #2

  1. Malum zincirlerde içtiğimiz latte vs kaymaksız olurken, ben evde cezvede süt kaynatma metodunu uyguladığımda neden sütün yarısı kaymak oluyor kahvenin üzerinde? Bu konuya da bir el atılsın..

    • Ben de köpürtme kısmını espresso makinesi olmadan nasıl yapabiliriz, bunu merak ediyordum?

      • Benim gordugum kadariyla ucu spiral telli minik bir alet var ve kopurtme iddiasinda. Ozellikle cappucino yapimi icin kullanildigi soyeniyor. Lakin evime de birkac kere almis olmama ragmen hic kullanmadim.

      • Selam,

        Köpürtme için (ve aynı zamanda köpük için) cappucino makinelerinde bulunan frothing ayarına ihtiyaç var. Cezveyle ancak, Cafe Au Lait… 🙂 Ona da değineceğiz… 🙂

      • Evet,

        Ama cafe au lait nin de küçük farkları var bilinen sütlü filtre kahveden (Fransız usulü).

      • ha sütlü filtre kahveyi bile kastetmemiştim halbuki, bildiğimiz sütlü nescaféyi kastetmiştim.
        tabi resimden tadını ve kokusunu duymak imkansız ama en azından görüntü olarak oldukça çekici. ha primse prim :p

      • Erman,

        Primler güzel 🙂 Bu arada, Instant Kahve (marke adı vermemek adına), kahveye yapılan bir hakarettir 🙂

    • Selam,

      Cappucino makinesinin süt köpürtme metoduyla, cezvede ocakta ısıtma arasında tabi farklar var, biri yüksek basınçlı buharı püskürterek daha köpüklü, hızlı ve homojen ısıtırken, cezvede yavaş yavaş ve üstünde kaymak birikmesine mahal verecek şekilde gerçekleştiriyor bu işlemi. Ama evinizde sadece espresso makinesi var ise sütü cezvede de ısıtabilirsiniz. Kaymağı istemiyorsanız, kaşıkla cezvenin ağzını yarım tıkayarak sütü kahveye dökebilirsiniz. (bu arada kaymak niye oluşuyor, bunun cevabını kimya mühendislerine, niye köpükle ısıtınca homojen ısınıyor bunu da aerodinamikçi, thermalci makine mühendislerine sormak lazım, onlar kendilerini biliyor:)

  2. Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin neden sıkıştırıldığını bir türlü anlamaz, şov olsun diye yapıldığını zannederdim. Resmen aydınlandım. Sağol Çagrı:)

    • “şov olsun diye”… hahahaa 🙂 dünyadaki binlerce café’de söz birliği etmişçesine aynı şov uygulanmakta idi, öyle mi? ama bu komik! 🙂

  3. Eline saglik Cagri. Benim de ogrenmek istedigim ancak kahve makinesi yabanciligim ve tembelligim nedeniyle cahil kaldigim konulari baya aydinlatmissin…

    Bu arada benim tecrube ettigim kadariyla Italya’da latte isteyince bildigin sicak sut getiriyorlar kafelerde. Bizim, genelde isletmelerde sadece sut servisi olmamasi nedeniyle, alistigimiz ve pratik sekilde kisalttigimiz ‘latte’yi, hem sozlu olarak, hem de menulerde ‘cafe latte’ olarak kullaniyorlar.

  4. Evde kendi Cafe latte’mi yapmak için espresso+süt ısıtıcı makinası almak istiyorum. Nelere dikkat etmeliyim? Hangi markalara göz kırpıp hangi markalardan uzak durmalıyım? Bu konuya da el atalım. Tschibo’da promosyon vardı, önce Çağrı’ya danışayım dedim 🙂

    • Şöyle ki:

      Eğer kahve çekirdeği, öğütme, cezveyi doldurma, sıkıştırma yok oldu olmadı, kıvamı tuttu tutmadı gibi şeylerle uğraşmak istemiyorsan Tschibo’nun kapsül sistemini kullanabilirsin. Yani aslında espresso yapmak için önünde 3 seçenek var:
      1- Bildiğin espresso makinesi (burada espresso ve latte yapmak uzun ve zahmetli olabiliyor, fyi) Ancak alacağın makinenin sadece espresso makinesi değil cappucino makinesi olması gerekiyor (süt köpürtme nozzle’ı olmalı) (Fiyatları 250 TL’den 5.000 TL ye kadar değişebiliyor).

      2- Eski usül espresso cezvesi (Hollandada Ermanlarda görmüşsünüzdür belki) hani olur ya küçük demir çaydanlık (Markası Bialetti, klasik italyan) gibi, gayet de lezzetli espresso yapar aynı zamanda. Sütü ise artık ocakta cezvede yapabilirsin.

      3- Tschibo’nun kapsül metodu, hiç suya sabuna dokunmadan direk istediğin espresso içeceğini sadece kapsülü yerine koyarak yapabilirsin saniyeler içinde.

      Ama kapsüllerde hani nerede o kahve çekirdeği ruhu… Yok… Annanenin limonatası ile Tang limonata gibi birşey bence… 🙂

      Ama pratiklik açısından diyecek birşey yok… (espresso makinesi ve cezvesinin temizlemesi de zor… 🙂

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s