Beyrut’ta yeme-içme & eğlence! ve daha fazlası..

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Türklerin akınına uğrayan vizesiz Dubrovnik’ten sonra, son zamanlarda trend olan diğer bir “in” şehir Beyrut. Nam-ı diğer; Ortadoğu’nun yorgun Paris’i. Karışıklıkların hiç bitmediği, dünyanın en kozmopolit şehirlerinde biri olan Beyrut’un doğusu Hıristiyan, batısı Sünni (özellikle Hamrah bölgesi) ve güneyi Şii bölgesi olarak biliniyor.

Pekiii Beyrut’a gittik, nerede yenir içilir / geceleri nerelere gidilir?

Lübnan yemeklerine doymak istiyorsanız bir numaralı mekan tartışmasız: MHANNA. Binbir çeşit meze, salata, ızgara et veya balık; bizim alışık olduğumuz yemek rutinini Lübnan usulü sunuyorlar. Üzerine de cömert bir meyve/tatlı ikramı. Fiyatlar ortalamanın üzeri ama kesinlikle değer. Genelde dolu oluyor bu yüzden gitmeden rezervasyon yapmakta fayda var.

Lübnan yemeklerini tadabileceğiniz bir diğer iyi mekan: ABDEL WAHAB. Atmosfer Mhanna’dan daha otantik ve farklı, fakat Mhanna’da yemekler biraz daha iyi.

Bu iki restoranda ana yemek et/balık zevkinize kalmış fakat meze isterken, özellikle bayanlara, Fattoush ve Tabouli salatalarını tavsiye ederim. Tatlı konusunda öneri yapmayacağım çünkü tatlı/myve ne varsa azar azar getiriyorlar hepsinden tatmanız için.

“Bol deniz mahsulu istiyorum” derseniz, Beyrut’un kuzeybatısındaki El Mresisseh bölgesinde sahil şeridinde Hard Rock kafenin karşısından başlayıp boylu boyunca bir çok seçenek var. Gözünüze kestirdiğiniz herhangi birine girebilirsiniz. Porsiyonlar büyük, çeşit çok. El Mresisseh aynı zamanda şehrin en büyük ve ünlü üniversitesi olan Beyrut Amerikan Üniversitsi’ni de bünysind barındırdığı için oldukça hareketli bir bölge.

Bunların dışında DOWNTOWN olarak bilinen trafiğe kapalı “eski şehir” bölgesinde de alternatifler var. Fakat burası biraz daha turistik bir bölge. Tarihi dokuyu, yıkıntılardan savaşın kalıntılarını ve nöbetçi askerleriyle gerçek Beyrut havasını koklamak için Downtown’a gidip yayan dolaşmak gerek. Fakat yemek yemek için özellikle buraya gelinecek güzel/özel bir restoran, en azından ben bilmiyorum.

Lübnan’da yemekle birlikte nargile içmek de bir gelenek. Nargile’ye “sisha” diyorlar. Kafelerde kız-erkek gençlerin çoğu yemekle birlikte sisha içiyorlar. Çoğu restoranda da yemekle birlikte isteyebiliyorsunuz. Dikkatinizi çekiyorum; yemek sonrası değil yemekle beraber.

“Bu gece de bardan bara akalım, dans edelim coşalım, önden de birşeyler yiyelim” derseniz PASIFICO’yu önerebilirim. Daha çok Meksika mutfağı tarzı, Lübnan yemeği beklemeyin. Sırf frozen margaritası için, ben Beyrut’a her gittiğimde bir akşam kesin gidiyordum. Önden nachos isteyin, pişman olmazsınız. Üç çeşit sosla getiriyorlar ve bittikçe de tazeliyorlar. Zaten yemek beklerken sırf nachos-sosa abanarak doyabiliyorsunuz. Ana yemek olarak keyfinize göre seçebilirsiniz, biz genelde iki kişi fajita paylaşıyoruz. Pasifico Mono street’in sonunda. Mono’yu Nevizade gibi düşünebilirsiniz, eskiden gençler için popüler bir lokasyonken, şimdi tahtını Gemayze’ye (Cimeyzi diye okunuyor) kaptırmış. O yüzden Pasifico’dan kalkıp Gemayze’ye akılıyor genelde. Araları yürüyüş mesafesi; gruptaki topuklu sayısı ve boyuna bağlı taksiye de binebilirsiniz.

Gemayze’ye geldiniz. Önce DRAGON FLY’a gidip bir kaç tek atacaksınız. Dragon Fly küçücük fıçıcık bir bar ama her ne hikmetse tüm taksiciler ve Gemayze üzerinde kime sorsanız biliyor. Shot’lardan AK47 içilmeli. Başka hangi shot güzel diye barmenlere sorarsanız, Dudu hazırlıyorlar, vakti zamanında bol bahşiş bırakan bir müdavimin adıymış Dudu. Bana fazla şekerli geliyor ama tatlı shot tercih edenler seviyor. Margaritası başarılı. Demir bakraçta su gibi bir içki getiriyorlar ismini hatırlayamadığım, gayet başarılı. Özetle iyiler bu işte, gitmişken Gemayze’ye yolunuz düşerse deneyin. Ben menünün yarısını denemişimdir, çok tatlı içki sevmeme gibi damak zevkine bağlı durumlar dışında beğenmediğim kötü yapıyorlarmış dediğim hiç birşey olmadı.

Bu arada Dragon Fly’ın hemen yanında bir pizzacı var daha çok yerlilerin gittiği.. Oradan oraya ulaşımla uğraşmayayım, yemek işimi de Gemayze’de halledeyim derseniz tavsiye ederim. Ama biraz sıra beklemeniz gerekebilir; her daim dolu, hiç boş görmedim. Hesapla birlikte tombala torbası getiriyorlar. 1-99 arası bir numara söylüyorsunuz. Adam torbadan bir numara çekiyor. Bildiyseniz hesabı ödemiyorsunuz. Böyle de bir enteresanlık yapmışlar, değişik.

Efendim yemeği yediniz, Dragon Fly’a da uğradınız şimdi sıra dans etmekte. Mütevazi takılıp Gemayze’de Asmalımescit stayla yapacaksanız yer seçimi konusunda size özel bir önerim yok. Gözünüze kestirdiğiniz, içerisi kaynayan ilk mekana dalabilirsiniz. Sıkılınca çıkıp diğerine geçebilirsiniz, alternatif bol.

Dediniz ki “Beyrut gece hayatı başka dediler biz ona geldik” O zaman adresiniz: SKY BAR. Yalnız burası Gemayze’de değil, şehrin kuzeyinde deniz kenarında, El Mresisseh’in hemen yanındaki Port bölgesinde. Yüksek bir binanın terasında, kopan bir mekan. Beyrut’un bir numaralı gece klübu, büyük efsanesi. Yalnız yaza doğru açılıp sonbaharda kapanıyor diye biliyorum. Kış ortası gitmeye çalışmayın.

Oldu da Sky Bar’a giremediniz. İkinci alternatif: WHITE. Burası da ultra bir gece kulubu olmakla birlikte SKY BAR’ın yarım tık aşağısındaymış. Ben de Lübnanlıların yalancısıyım, kendim gitmedim. Önemli not: White 2012’de taşınmış, Facebook’taki fotolardan takip ettiğim kadarıyla Lübnanlı arkadaşlarım yeni yerden de gayet memnun.

White’in, An Nahar binasının terasındaki eski yerine ise IRIS gelmiş. Iris bir gece kulübu değil, daha ziyade night club / supper club / beach club karışımı olarak tanımlanan ve sosyetik deniz mahsullerinin tadına bakabileceğiniz ya da barında kokteylinizle takılabileceğiniz bir mekan. An Nahar’ın terası eski çılgın partilere ev sahipliği yapmıyor olsa da Iris’in ilk senesindeki müşterileri arasında George Michael da varmış.

Yazıyı bitirmeden alışveriş çılgınları için de birkaç tüyo verelim. Beyrut’ta beklediğinizden fazla alışveriş merkezi var veİstanbul’da bile olmayan lüks markaların mağazalarını burada bulmanız mümkün. ABC, hem en lüks markaları hem de kesenize daha uygun seçenekler sunan mağazaları  yanyana bulabileceğiniz Beyrut’un en populer AVM’si. ABC, işyerlerinin yoğun olduğu, Beyrut’un ticaret merkezi olarak bilinen ve her daim yoğun trafikli Ashrafiye bölgesinde. BEIRUT SOUK, Amerikan outletlerini andıran açık hava alışveriş merkezi, bizdeki İstinye Park’ın dış kısmı gibi. Mimari ve ambiyans çok güzel, mağaza seçenekleri ABC’ye göre kısıtlı. Beirut Souk Dowtow’da. Bunların dışında GALXY ve BEIRUT MALL diğer AVM seçenekleri arasında.

Benim naçizane Beyrut tecrübelerim bu şekilde. Gideceklere şimdiden iyi eğlenceler!

Gezmeye devam… Capetown, Madrid…

7 thoughts on “Beyrut’ta yeme-içme & eğlence! ve daha fazlası..

  1. Elif Beyrut’un piri olmussun resmen. Kac kere gitmistin?

    Efenim ben de nacizane Beyrut gece hayatiyla ilgili tecrubelerimden bir kuple sunayim o zaman 🙂

    Ilk olarak B O18 (http://www.b018.com/). Taksi ile ulasabileceginiz bu klup, disaridan bakildiginda kendini pek belli etmeyen bir mekan. Park yeri gibi gorunen alandan yeraltina dogru iniyorsunuz. En buyuk ozelligi ustunun acilir-kapanir olmasi. Bir iddiaya gore de dunyanin en iyi barlari arasindaymis. Kaldigimiz sure boyunca iki kere gittik ama acikcasi cok da matah bir tarafini gormedik. Gemayze’nin gece hayati cok daha iyi. Ama ikinci gidisimizde korumalari ve esiyle gelmis bir ‘Prens’ (adam bildigin prens) yan masamizda eglenip, butun klube shot ismarlayip durdu 🙂

    Gemayze’de de Bar Louie (http://www.beiruting.com/bar-louie) cok iyiydi. Canli blues dinleyebileceginiz, guzel bir bar. Ayrica hemen yanindaki ‘Beyrut’un Baykus’u’ diye adlandirdigimiz, herkesin tikis tikis, samimi bir ortamda muhabbet ettigi, en son kapanan barlardan biri var. Orada da tabi ki Turklerle karsilastik 🙂

    Dur bakayim belki ben de ‘Beyrut-2’ yazisiyla gelebilirim 🙂

  2. Yeso 6 kere gittim Beyrut’a.
    Şaka maka sende de iyi birikim varmış. Bence yorumda harcama hiç, Beyrut-2 gelsin direkt 🙂
    Ben bir tane de oteller hakkında yazmayı planlıyorum. Beyrut-3.

  3. gittiğim gördüğüm ve gezdiğim en abartılmış/overrated şehir. az yer gezmedim. saymıyayım şimdi 🙂 süper bir pazarlama reklam ve cila ürünü. saygılar…

Yorum bırakın