Coffee Departures (Flight No:01) İtalya

Bon Voyage!

Sırt çantalarınızı hazırlayın, uzun bir geziye çıkıyoruz, Küba’dan Avustralya’ya kadar uzanan bir yolculuk. Farklı ülkeler, farklı kahveler… Ekvator kuşağı bölgesinde yetiştirilen kahve, dünyanın birçok yerinde farklı hazırlanış şekilleri ve lezzetleriyle damaklarımızı tatlandırıyor. Şimdi koltuğunuzu dik konuma getirin, emniyet kemerinizi bağlayın ve kulağınıza çalan jazz haricindeki tüm elektronik cihazlarınızı kapatın. Uçuşa geçiyoruz. Bon Voyage…

Departure: Istanbul, Turkey – 12.02.2012

Arrival: Milan, Italy – 12.02.2012

İlk kahve durağımız tabiki de kahve çekirdeğinin lezzet ile sözlendiği, büyü ile nişanlandığı ve aroma ile evlendiği yer, İtalya. Kırmızı Vespa’mı bir espresso barının önüne park ediyorum. Bugünkü kahvemiz Lungo, İngilizce’deki adıyla Long Pull.

Lungo, adından da belli olduğu gibi 1 shot espressonun olduğundan biraz daha fazla çekilmesi ile oluşan kahvedir. 1 shot espresso içmek istiyorum ancak biraz daha az yoğun olsun diyorsanız bu lezzetli seçim tam size göre.

1 shot espressoyu yine incecik olana kadar öğütüyorum. Bu esnada espresso bardağınızı hatta tabağını da ısıtmayı unutmayın. (İçine sıcak su koyabilirsiniz ya da mikrodalga fırında 40sn.-1dk. döndürebilirsiniz) Öğüttüğünüz espresso kahvesini espresso makinenizin cezvesine (coffee holder) koyup iyice sıkıştırın. Kahveyi akıtacağınız bardağın 1 shottan daha büyük, 2 shotlık olmasına dikkat edin. Kahveyi espresso makinemin cezvesine koydum, sıkıştırdım ve yerine sıkıca yerleştirdim. Gevşek bir şekilde kesinlikle yerleştirmeyin. Ve espressoyu bardağa akıtmaya başladım ancak 1 shot espressodan daha fazlasını çekeceğim bu sefer. 1 shotlık espressondan 1.5 shot espresso çektim. İşte buna Lungo deniyor, 1 shotlık espresso miktarı ile 1.5 shot espresso çektim. (Bu arada, 1 shot espresso 1-1.5 oz. hacimdir veya 1/4 bardaklık ölçü 1.1 shot espresso kadardır)

Lezzetli bir kahve. Anlaşılan o ki bir süre daha İtalya’dayım. Bütün espressoları tadacak vaktim bile yok, heralde hepsini bu kadar kısa sürede tadarsam kafayı bulabilirim. Çünkü bu lungo bile bazen insanı çarpar. Ama bu çarpıntı huzur verir. Yolculuğumuz devam edecek…

Cast

Espresso: Simon Lévelt Corazon Espresso

** In English

Bon Voyage!

Get your backpacks ready, we are hitting the road, a journey from Cuba to Australia. Different countries and tastes… Coffee produced around the equator region turn into a delicious treat with various recipes and tastes all around the world. Now sit up straight, fasten your seatbelt and turn all your electronic devices off exluding the jazz in your ears. We’re taking off. Bon Voyage…

Departure: Istanbul, Turkey 12.02.2012

Arrival: Milan, Italy 12.02.2012

Our first coffee stop is where coffee beans become a coupe with taste, engage with passion and marry to aroma, Italy. I am parking my Vespa scooter in front of an espresso bar and getting in. Today’s taste is Lungo a.k.a Long Pull in English.

Lungo as understood from the name, is long pulled version of 1 shot of espresso. Well, I wanna drink 1 shot of espresso, which is a solo, and I want it to be less dense, then a lungo is want you need.

I grind an amount of espresso adequate for 1 shot and of course I grind it well (25 secs maybe). Meanwhile do not miss to warm up your espresso cups and the plates. (You can heat them up with waiting hot water in it or just microwave it). Then put the freshly ground crisp coffee in the coffee holder and locate it to the espresso machine. When the water temperature rises enough, start pulling the juice of heaven. But still keep on pulling after 1 shot until 1.5 shot it is. Well, to clarify, pull 1.5 shot of espresso from 1 shot espresso amount so it will be less dense. By the way, did you know that 1 shot of espresso is 1-1.5 oz. in volume or 1/4 cup is equal to 1.1 shot? After i pulled it long enough to be 1.5 shot, it is ready.

It is a delicious espresso. It looks like I will be in Italy for a more while. Unfortunately I might not have the time to taste all espressos here as I might be stoned out of it due to the fact that it makes one’s heart beat faster and head spinning but that’s fine. To be continued…

Cast

Espresso: Simon Lévelt Corazon Espresso

Reklamlar

4 thoughts on “Coffee Departures (Flight No:01) İtalya

  1. Cagri Hocam, Milan’a (veya Italya geneline) kahve nereden getiriliyor biliyor musun?

    Yillar once turk kahvesiyle ilgili bir belgesel izlemistim, orada Turkiye’deki butun kahvelerin Afrika’nin (su anda ismini hatirlamadigim) bir bolgesinden geldigini soylemislerdi, bana da bu durum bayagi bir ilginc gelmisti.

    • Günümüz dünyasında kahve nerede yetiştirilirse yetiştirilsin (Brezilya, Kolombiya, Yemen, Guatemala…) lojistik sayesinde dünyanın her yerine kolayca ulaştırılabiliyor. Örneğin İstanbul’da ya da Los Angeles’da Afrika’dan Güney Asya’ya dünyanın farklı noktalarından kahve çekirdeklerini bulmak satın almak mümkün. Ancak eğer soru, vakt-i zamanında İtalya’ya kahve nereden geliyordu ise…
      … İtalya’nın kahveyi Osmanlılardan, Osmanlının da kahveyi Yemen’den ve Hint Okyanusuna komşu ülkelerden aldığını duymuştum. Ama daha detaylı okuyacağım.

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s