Coffee Departures (Flight No:02) İtalya

Her saniyenin farklı olasılıklara yelken açtığı evrenimizde küçücük bir yer, dünya, hem de ortasında da değil evrenin, öyle kenarında köşesinde bir yerlerde. Hayat o kadar kısa ki evrenin zamanına kıyasla. Fazla zamanımız yok, dünyanın heyecanını, zevklerini, lezzetlerini hayatın tüm güzelliklerini tatmalıyız. Eğer amaç dünyanın tüm güzelliklerinden de tatmaksa, işte o yüzden çıktık bu kahve yolculuğuna. Kahve lezzetinin izini sürmeye devam ediyoruz.

Geçtiğimiz hafta aynı bu hafta olduğu gibi İtalya’daydık. Hala İtalya’dayız ancak yolculuğumuz devam ediyor. Saat sabahın 10’u ve saat 16’da uçağımız var. Bir sonraki durağımız İspanya! Evet, kahve lezzetinin izini Madrid sokaklarında süreceğiz. Uçağımızın kalkmasına az kaldı ve uyanmak için yoğun bir espressoya ihtiyacım var. Gitmeden önce bir Ristretto içmeliyim diye düşünüyorum.

Ristretto yani diğer adıyla Espresso Corto, geçtiğimiz hafta tanıttığım Lungo‘nun tam tersi. Daha az ve daha yoğun ve daha acı, ama espresso severler için bu bir acı değil. Kiraladığım kırmızı Vespa’mı geri bırakmadan önce eski bir espresso barına giriyorum ve ristrettomu sipariş ediyorum.

Ristretto (Espresso Corto) için 1 shot espressoluk espresso roast kahve çekirdeklerimi yeterli inceliğe gelene kadar öğütüyorum. Öğüttüğüm kahveyi espresso makinesinin kahve haznesine doldurup iyice sıkıştırıyorum. 1 shot bardağını iyice ısıtıyorum ve espresso makinesinin sıcaklığı yeterli seviyeye ulaşınca başlıyorum espressoyu akıtmaya ancak burada eğer ristretto yapacaksak bu 1 shotlık espressodan yarım shot (0.5 veya 0.75(short pull)) espresso çıkartmam anlamına geliyor, böylece espresso daha kıvamlı ve yoğun olacaktır. Ristrettomu alıp vakit geçirmeden shot yapıyorum. Bir espressonun ömrü yaklaşık 20-30 saniye kadardır. Eğer süt ve benzeri malzemeler ile karıştırılmayacak ise espresso hemen tüketilmelidir. Bu nedenle espresso, hızlıca içip gitmek için tasarlanmış espresso barlarında satılıyor. 20 saniyeden sonra soğuk hava ile karşılaşan espresso yavaş yavaş o odunsu tadını ekşi ve acı bir tada bırakacaktır. Deneyin, göreceksiniz. Tek başına espresso uzun süre keyfi çıkarılacak bir kahve değildir.

Yeri gelmişken… Aziz espressonun birçok halini tanıttık (diğer yazı serilerimi de takip ettiyseniz), espresso (normale), lungo, ristretto, tabi daha devamı var ancak hazır İtalya’dayken şunlardan da bahsedeyim… Solo, 1 shot espresso, Doppio (veya double espresso) 2 shot espresso, Triplo ise 3 shot espresso anlamına gelmektedir. Sıkı içiciler bunların kombinasyonunu da talep edebilir, sadece profesyonel espresso barlarında, mesela triplo ristretto veya doppio lungo gibi…

Uhhh! 1 shot ristretto biraz kalp çarpıntısı yaptı, ama her uçak yolculuğu öncesi biraz kalp çarpıntısına ihtiyaç var. Yolculuğumuz Milan’dan Madrid’e… Orada İspanya’ya özel kahveleri deneyeceğiz, havalar güzelmiş…

Devam edecek…

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s