İtalya: Şarap Yolu ve Bolgheri’nin Harikaları

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

2011 Mart ayında doktora vesilesiyle taşındığım, yavaş ve tadında akan zamanına farkında olmadan çok alıştığım İtalya’nın harikalarını ancak ikinci yılın sonunda daha bilinçli olarak keşfetmeye başladım. İçimde bir köşede gizlenmiş yemek yapmaktan keyif alma dürtülerimin (muhtemelen yaş itibariyle) ortaya çıkmasının da bu keşfetme isteğinin artmasında etkili olduğunu söyleyebilirim. Zira daha önce paketlenmiş makarna yerine yerel üretici ailelerin büyük büyük anneannelerinden kalma yöntemlerle yaptıkları taze makarnayı pişirmenin tadına bu kadar varamıyordum. Ama beni daha çok yemek yapmaya ve yemeye götüren esas etken İtalya şaraplarının peşinde yollara düşmemdir. (Tabi hikayenin en başı ufkumu, damağımı ve zihnimi açan, bana ilham veren bir adama aşık olmamla başlıyor ama o kısmı fazla özele girdiği için hiç açmıyorum)

İtalya’da şimdiye kadar gittiğim yerlerin içinde beni en çok etkileyenlerden Bolgheri ve bölgedeki Şarap Yolu. İki yanı selvi ağaçlarıyla çevrili bu dar yolda ilerlerken zeytinlikleri, üzüm bağları ve mahsüllerinden elde ettikleri muhteşem şarapları ve zeytinyağlarıyla sohbeti keyifli, bir o kadar da mütevazi üreticiler sizi bekliyor.

Bolgheri şarapları İtalya’nın uluslararası camiadaki en popülerleri arasında. Bölgenin şarap üreticiliğindeki geçmişi Kont della Gherardesca ailesinin girişimlerine, yani 17. yy’a dayanıyor. İlk iki üzüm bağı yüzyıl sonlarında San Guido ve Belvedere’de oluşturuluyor. Bolgheri DOC’un resmi sitesinde yayınladığı tarihçede 1833’te Guido Alberto della Gherardesca’nın Hapsburg’lardan Dük II Leopold’un (“Grand Duke Leopoldo II Hapsburg of Tuscany”) baş kahyası ve kilercibaşı (“the principal steward and cellar master”) olması da bölgenin şarap üretiminde gelişimi için önemli bir nokta olarak belirtilmiş. Böylece Guido Alberto della Gherardesca Fransız şarapçılığının hem ürün hem de organizasyon açısından ne kadar gelişmiş olduğunu görür ve birikimini kendi mülkündeki şarapların sorumluluğunu verdiği Giuseppe Mazzanti ile Bolgheri’ye taşır.

Ancak Bolgheri uluslararası ölçekteki ününe esas olarak 1960’larda atılan ticari adımlarla kavuşur. Bölgeye adapte edilen üzümlerle üretilen, dolayısıyla DOC (“Denominazione di Origine Controllata” / “Controlled Designation of Origin” / Şarabın kökeninin o bölgeden geldiğinin ve uygun şekilde üretildiğinin tastiki) etiketini alamayan şarapların belli bir kalitede olduğunu tastiklemek adına Süper Toskan kategorisi oluşturulur. Bu kategorinin en prestijli öncüsü Sassicaia ise tüm bölge şaraplarının geleceğini etkileyecek bir başarı elde eder. Sassicaia’nın öyküsünü bir gün tadına bakma şansı bulma ümidiyle başka bir yazıya bırakıyorum. Bir şişeyi yaklaşık dört ay dolabımızda saklama ayrıcalığını yaşamış olsak da henüz açacak kıvama gelemediğimizden Brezilya’ya postaladık.

1994’te resmi olarak kabul edilen Bolgheri DOC standartlarına göre bölgede yetiştirilen üzümler Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot (bunlara Bordeaux üçlüsü de diyebiliriz), Syrah, Petit Verdot ve geleneksek Toskan üzümü Sangiovese. Konsorsiyum dahilindeki üreticilerin listesine bu linkten ulaşabilirsiniz. Bense bunların içinden gitme fırsatı bulduğum ve hem şaraplarına hem de zeytinyağlarına bayıldığım Azienda Agricola Giovanni Chiappini‘den bahsedeceğim.

Bu mütevazi aile piyasaya şarap üretimine aslında yakın bir zamanda, 2000 yılında başlamış. 1954’te Bolgheri’ye yerleşen çiftçi Chiappini ailesinin zamanla genişlettiği toprakları şu anda 20,5 hektara ulaşmış durumda. Zeytinyağlarını içercesine kullanıyor, şaraplarına ise doyamıyorum. Ayrıca görece küçük bir üretici olmasına rağmen şarapları dünya çapında ünlü. Özellikle kırmızı şaraplarından Guado de Gemoli 2009, Wine Enthusiasts‘tan 100 puan alarak birçok nam salmış şarabın önüne geçti. Türk damak tadına göre biraz acı olarak nitelendirilebilecek muhteşem zeytinyağları haricinde kalite / fiyat oranları çok yüksek olan şarapları şöyle;

– Guado de Gemoli: % 80 Cabernet Sauvignon, % 20 Merlot / DOC Bolgheri Superiore

2008 ve 2009’u denedim. Şişesi, Chiappini’den alınca 2008 için 35 Euro, 2009 için ise 40 Euroydu. Amatör tadım tecrübeme göre dengeli ve sürekliliği olan bir şarap. Ayrıca özel günlerde açmak üzere saklamak için de ideal.

– Felciaino: % 50 Sangiovese, % 25 Cabernet Sauvignon, % 25 Merlot / DOC Bolgheri Rosso

Meyve aromalı, içimi kolay, şahane bir yaz şarabı. Chiappini’den alınca şişesi 9 Euroydu sanırım.

– Ferruggini: % 70 Sangiovese, % 30 Cabernet Sauvignon / DOC Bolgheri Rosso

Yine meyvemsi bir şarap. Chiappini’den alınca şişesi 12 Euro.

Kısaca Bolgheri kesinlikle gidilmesi, bir üreticiden diğerine gezilmesi ve hem manzarasının, hem de tatlarınn keyfine varılması gereken bir yer. Şarap Yolu ayrıca bisiklet turları için de çok uygun. Hazır gitmişken Castagneto Carducci’nin tepedeki eski şehir merkezine uğrayıp, aşağıya doğru düzlükte uzanan üzüm bağları ve zeytinliklerle denizin seyrine bakmayı sakın ihmal etmeyin.

One thought on “İtalya: Şarap Yolu ve Bolgheri’nin Harikaları

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s