Key Largo’da dalış: Resifler ve Batıklar

Key Largo Diving MapGeçen sene Mayıs ayında Amerika’nın Florida sahilindeki Key Largo’ya gittik. Miami’ye yaklaşık 1 saat mesafede bulunan Key Largo kasabası dalış severler için tam bir cennet! Key Largo’da her seviyedeki dalgıç için değişik dalış seçenekleri bulmak mümkün; dilerseniz 1. Dünya savaşından kalma gemi batıklarına dalabilir veya sığ bir dalışı tercih edip kaplumbağalarla yan yana yüzebileceğiniz resifleri keşfedebilirsiniz. Biz bu yazıda sizlere dört dalış yerini tanıtacağız. Bu yerlerden ikisi resif (Molasses Reef, Elbow Reef), ikisi ise gemi batığı (USS Spiegel Grove, USCG Duane).

Key Largo’da daldığımız iki resif dışında sayısız başka resife dalmak mümkün. Burada resif dalışları genelde sığ ve resifler yapısal olarak bizim Türkiye’de gördüklerimizden çok farklı. Geniş bir alana yayılmış resiflerin çevresinde değişen yer şekilleri (duvar, tepe vs. gibi) görmek neredeyse imkansız, bütün yeraltı canlılığı alabildiğince giden bir düzlüğün üzerine yayılmış. Biz ilk resif dalışımızı Molasses Reef’te yaptık. Dalışa geçmeden önce bu resifte en derin yerin 12 m, en sığ yerin ise 5m olduğunu öğrendik. Türkiye’deki dalış deneyimlerimize dayanarak, ‘sığ dalış kötü dalıştır’ mottosuyla yola çıktık, ancak dalışa geçer geçmez ne kadar yalnış düşündüğümüzü anladık, çünkü daldığımız anda büyük bir vatoz ile burun buruna geldik! Yaklaşık bir saatlik sakin ve keyifli dalışımız süresince orfoz, köğekbalığı, kaplumbağa, baraküda ve sayısız balık sürüleri gördük. İkinci daldığımız resif olan Elbow Reef, Molasses’ten biraz daha derin. Elbow Reef’in en derin yeri 17 m’de, en sığ yeri ise 5 m’de bulunmakta. Biz burada 8 metreye yaklaşık 1 saatlik bir dalış yaptik. Elbow Reef’te canlı görmek için bir yerden başka bir yere gitmenize gerek yok, daldığınız yerde durup, gelip geçen balık sürülerini izlemek bile bu resiften keyif almanız için yeterli. Bu dalışı bitirirken, nefes almak icin yükselen yavru bir deniz kaplumbagasi ile çıkış yaparak dalışımızı taçlandırdık ve böylece Key Largo’daki resif dalışlarımız tamamladık.

Key Largo batıklarından ilk anlatacağımız batık USS Spiegel Grove, turistik amaçlı batırılmış, uzunluğu 155m olan eski bir savaş gemisi. Batığın ortalama derinliği 24 m, en derin kısmı ise 40 m’de bulunuyor. Geminin batırılış hikayesi ise çok ilginç. 17 Mayis 2002 Cuma günü batırılması planlanan gemi, bu tarihten once kendi kendine batmaya başlamış ve dibe oturmus. Battıktan sonra da su altında planlandığı gibi durması için bir takım çalışmalar yapılmış ama istenen konumlandırma bir türlü gerçekleştirilememiş. Uzun bir süre boyunca mühendislerin yapamadığını Dennis kasırgası yapmış ve kasırgadan hemen sonra geminin ilk planlanan konumunu aldığı görülmüş. Grove’a yapılacak dalış teknesinde yer olmaması sebebiyle maalesef buraya bir dalış yapamasak da, en az Grove kadar ilginç olan USCG Duane’e dalma imkani bulduk.

USCG Duane de Grove gibi turistik amaçla batırılmış ve batırıldığı zaman (27 Kasim 1987) en eski aktif savaş gemisi olma ünvanına sahipmiş. Bu batığın ortalama derinliği 29m, en derin kısmı is 40m’de bulunuyor. Duane, Spiegel Grove’a çok daha derin ve zor bir dalış bölgesi. Bu sebepten ötürü Duane’e sadece CMAS 2 yıldız ve üstü dalıcılar dalabiliyor. Biz Duane’e dalmadan önce yüzeyde oldukça kuvvetli bir akıntı vardı. Akıntı yüzeyde 3-4m’ye kadar etkisini sürdürüyordu. Biz akıntıda efor ve zaman kaybetmemek için, suya atladıktan sonra hızlıca batığın 27m’deki ön kısmına dalıp, buradan başlayarak batığın etrafında tam bir tur attik. Duane neredeyse tamamen korunmuş ve sualtında kaldığı zaman boyunca yapay bir resife dönüşmüş. Dalışımız boyunca geminin diple buluştuğu bölgede turlamakta olan 3 tane köpekbalığı gördük ve geminin baca kısmında 10 yıldır yaşayan kaplumbağa ile fotoğraf çektirdik. Eğer cesaret edebilirseniz, geminin güvertesinden içeriye girip, az da olsa içini gezebilirsiniz, geminin içini güvenli bir şekilde gezmek için el feneri şart.

Key Largo’da bizim göremediğimiz ama dalış açısından görülmesi gereken daha bir çok güzel dalış bölgesi var: Christ of the Abyss, Benwood Wreck, Carysfort Lighthouse, City of Washington, French Reef, Grecian Rocks, HMS Winchester, Minnow Cave, Pickles Reef, Thiorya Wreck, Snapper Ledgem Turtle Reef ve USCG Bibb bunlardan bazıları.

Key Largo’da anlattığımız dalışları iki dalış gününde gerçekleştirdik ve hepsinden çok memnun kaldık. Yolu bir şekilde Florida Keys’e düşen bütün dalış severlere Key Largo’yu şiddetle tavsiye ederiz! Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Miami’den de ulaşım oldukça rahat.

Not: Dalışlarımızın hepsini Quiescence şirketiyle yaptık. Quiescence, dalıcılarıyla birebir ilgilenen, küçük dalış tekneleriyle dalışa çıkan bir şirket. Fiyatları da bölgedeki diğer dalış firmalarıyla benzer seviyede (malzeme kirası dahil -dalış bilgisayarı hariç- 125 dolar). Eğer derin dalış yapmaya niyetliyseniz önceden yerinizi ayırtmayı unutmayın! Quiescence ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: http://www.keylargodiving.com/

1 thoughts on “Key Largo’da dalış: Resifler ve Batıklar

Yorum bırakın